Hız, başarılı arıza önlemenin itici gücüdür. Yalıtım bozulmasının erken tespiti, varlık arızasını, buna bağlı plansız kesintileri ve altyapıda fiziksel hasarı önlemek için kilit öneme sahiptir. Çoğu ekibin güvendiği geleneksel test yaklaşımları, çok çeşitli algılama yöntemleri ve uzman veri yorumlaması gerektirdiğinden, yalıtım sorunlarının hızlı bir şekilde teşhis edilmesini engeller.
Yüksek gerilim ekipmanları, yalıtımın bozulmasını ve varlık arızasını hızlandırabilecek elektriksel, mekanik ve termal streslere karşı özellikle hassastır. Teknolojideki gelişmeler, enerji ve kamu hizmeti ekiplerinin bilgi ve beceri boşluklarını kapatan hizmet içi testlere yönelik daha bütünsel ve basitleştirilmiş bir yaklaşım oluşturmasına yardımcı oluyor. Güvenilir bozulma testi sonuçlarının kolayca elde edilebilmesiyle ekipler, arızalara yol açmadan önce varlık sorunlarının önüne geçebilir.
Kısmi deşarj testinin değeri.
1980’lerden bu yana Kısmi Deşarj (PD) tanılama, yüksek gerilim yalıtım sistemlerinin sağlığını değerlendirmede güçlü bir araç seti olmuş, bakım planlaması ve ekipman arızası nedeniyle planlanmamış kesintilerin önlenmesi için değerli bilgiler sağlamıştır. PD alanındaki ölçüm yöntemleri, fabrika kabul testinden transformatörler, şalt cihazları, kablo ve aksesuarları, jeneratörler ve daha pek çok test nesnesi üzerinde çeşitli saha ve hizmet içi test uygulamalarına kadar uzanmaktadır.
Bununla birlikte, Kısmi Deşarj ölçümleri ve değerlendirmelerinde hem veri toplama hem de analiz açısından önemli bir karmaşıklık söz konusudur. Tarihsel olarak, PD’ye dayalı yalıtım sistemi sağlığı hakkında güvenilir sonuçlar ve sağlıklı değerlendirmeler elde etmek için konu uzmanlarına, deneyimli veya kapsamlı eğitimli personele ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaç, Kısmi Deşarj ölçüm yöntemlerinin geniş ölçekte uygulanmasının önünde bir engel olmuştur.
Elektromanyetik parazit teşhisinin rolü.
Kırk yılı aşkın bir süredir elektromanyetik parazit (EMI) teşhisi, elektrik güç sistemlerinde varlık testlerini başarıyla gerçekleştirmek için güvenilir bir yöntem olmuştur. EMI değerlendirmesi, jeneratörlerde, motorlarda ve ilgili elektrik sistemi bileşenlerinde çok çeşitli kusurları tespit edebilen bir testtir. İlk testten sonra, eğitimli varlık yöneticileri daha fazla araştırma için eyleme geçirilebilir bakım önerileriyle yola çıkabilir. Test son derece değerlidir, ancak elde edilen radyo frekansı spektrumu veya EMI imzası, elektrik sistemi içinde bulunan her fiziksel konum ve kusur için benzersiz olduğundan, eğitimsiz gözler için biraz karmaşıktır.
Kısmi Deşarj değerlendirmelerinde olduğu gibi EMI ölçümleri de geçmişte veri toplama ve analizi için önemli ölçüde uzmanlık, konu uzmanları veya iyi eğitimli personel gerektirmiştir.
Her iki dünyanın en iyisi artık daha kolay.
Kısmi Deşarj ve EMI diyagnostiği, varlık sağlığı değerlendirmeleri için çok güçlü ve tamamlayıcı iki araç olduğundan, her iki sinyal türünü tek bir cihazda tespit eden ve ekiplerin bozulma sorunlarını daha hızlı tespit etmesini ve ele almasını sağlayan yeni araçlar ortaya çıkmaktadır.
Örneğin Doble’ın Spark P3 cihazı, ekiplerin dönen makineler, güç transformatörleri, alet transformatörleri, şalt cihazları, kablolar ve aksesuarlar da dahil olmak üzere çok çeşitli yüksek gerilim cihazları üzerinde kapsamlı PD ve EMI yalıtım sistemi tanılama ve analizi yapmalarını sağlayan evrensel bir PD ve EMI analizörüdür. Ultra Geniş Bant, HF ve UHF ayarlanabilir dar bant ve akustik emisyon PD Dedektörlerinin CISPR 16 uyumlu bir EMI analizörü ile eşleştirilmiş bir kombinasyonu ile Spark P3, çoğu test nesnesine, sensöre ve PD uygulamasına uygulanabilen PD ve EMI için en kapsamlı teşhis araçları paketini sunar. Bu araç, güç ve hizmet ekiplerinin yüksek gerilim ekipmanının arızalanmasına yol açabilecek yalıtım sistemi bozulmasının özelliklerini tanımlamasına olanak tanır. Faz çözümlemeli PD analizi, spektrum analizi, zaman çözümlemeli dar bant analizi ve 2GHz’e kadar ayarlanabilir UHF dedektörleri dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çok çeşitli gelişmiş teşhis araçları, kullanıcıları ortaya çıkan arızaları erken tespit etmek ve çok çeşitli varlıklarda kesintileri ve diğer hasarları önlemek için donatır.
Teknoloji ve otomasyonla desteklenen yenilenmiş hizmet içi test yaklaşımları ekip verimliliğini ve performansını artırır. Tüm deneyim seviyelerindeki kullanıcılar, yapılandırılabilir ölçüm şablonları aracılığıyla kolayca ölçüm yapabilir ve aşina olmadıkları veya genellikle uzman bir kaynağın desteğini gerektiren diğer önemli tanılama ve veri toplama prosedürlerini gerçekleştirebilir. Enerji ve kamu hizmeti ekipleri, ölçümlerin karmaşıklığı içinde kaybolmak yerine arızaları önlemek için sonuçlara göre hareket etmeye daha fazla zaman ayırabilir.
Yüksek gerilim ekipman arızaları ve planlanmamış arıza süreleri, kamu hizmetleri ve varlık sahiplerine önemli zararlar verebilir. PD ve EMI diyagnostikleri aracılığıyla yalıtım sistemlerindeki bozulmanın hızlı ve güvenilir bir şekilde belirlenmesi, ekipmanın arızalanması ile basit bir bakım görevi arasındaki fark olabilir.
Yazar; Falk Werner (Doble Engineering)
Bir yanıt yazın