SONEL MIC-15K1 – MODERN İZOLASYON DİRENCİ TEST CİHAZI
İzolasyon direnci testi genellikle elektrik tesisatlarının periyodik muayeneleri ile ilişkilendirilir. Bu nispeten basit bir işlemdir ve devreyi ölçüm için hazırlamak, ölçümün kendisinden daha fazla zaman alır. Değerlendirme başarılı-başarısız şeklindedir. Yalıtım direnci 1 MΩ’dan yüksekse, yine de çalıştırılabilir (nominal gerilimi 500 V’a kadar olan devreler için HD-60364:2008). Bu tür ölçümler için cihazlar nispeten basittir ve çeşitli modeller arasında seçim çok geniştir.
(Resim. 1. İzolasyon Direnci Test Cihazı Sonel MIC-15k1)
Kabloların, motorların veya trafoların yalıtım direnci ölçümleri oldukça farklı görünür. Bu tür nesneler için yalıtım durumunun değerlendirilmesi daha karmaşıktır. Direncin kendisinin ölçülmesine ek olarak, ölçümler sırasında meydana gelen olaylardan kaynaklanan çeşitli faktörlerin doğrulanmasını gerektirir. Örneğin, sayaçtaki HV dönüştürücü için gerekli parametreleri belirleyen büyük kapasitansa sahip nesneler vardır. SONEL S.A.’nın yeni yalıtım direnci analizörü MIC-15-k1, bu tür araştırmalarda yeni bir trend belirleyen bir cihazdır.
Ölçüm cihazı, tek ve çok damarlı kablolar, trafolar, motorlar ve jeneratörler, kapasitörler, kesiciler ve diğer güç istasyonu ekipmanları dahil olmak üzere güç nesnelerinin yalıtım direncini ölçmek için tasarlanmıştır. Özellikle 1200 kV AC veya 500 kV DC güç istasyonları gibi çok yüksek elektromanyetik bozulmaların olduğu alanlardaki ölçümler için tavsiye edilir. Ölçüm cihazı, 15 kV’luk ölçüm gerilimi sayesinde (ANSI / NETA ATS-2009 TABLO 100.1’e uygun olarak) 34,5 kV’un üzerinde nominal gerilime sahip nesneler için kullanılabilir. HV dönüştürücü özel bir ilgiyi hak etmektedir. Yaklaşık 150 W gücüyle (15 kV, 10 mA’e kadar akım, 40 TΩ’a kadar aralık), bu ölçüm cihazını dünya pazarında bu sınıftaki cihazlarda rakipsiz hale getirir. Bu tür parametreler, test edilen kablonun yalıtımını yakmaya izin vererek, yalıtım hasarının yerini bulmayı kolaylaştırır, örneğin kısa devre. Bu, reflektometrik yöntemler, bir sismik-akustik dalga alıcısı veya bir voltaj düşüşü ölçüm yöntemi – A çerçevesi (kablolar gömülü olduğunda LKZ-1500) kullanılarak görsel olarak kontrol edilebilir (kablolar tüm uzunluk boyunca görülebiliyorsa). Cihaz, standart İzolasyon Direnci (IR), Dielektrik Soğurma Oranı (DAR), Polarizasyon İndeksi (PI), Adım Gerilimi (SV), Rampa Testi (RT), Dielektrik Deşarj (DD) ölçümlerine dayanan ve bu ölçümlerin her biri için kısmi deşarj göstergesi (PD) ile genişletilen yalıtım sistemlerinin bir dizi teşhis işlevi ile donatılmıştır.
Zaman içinde sürekli voltaj yükselmesi (RT) işlevi, nesnede kısmi deşarjların varlığını belirlemeyi ve oluşum yerlerinin segmental bir konumunu gerçekleştirmeyi mümkün kılar. Yalıtım durumunun değerlendirilmesi, ölçüm voltajı artışının adımlarla (SV) veya sürekli (RT) olarak ayarlanmasıyla mümkündür. SV yöntemi, iyi durumdaki bir dielektriğin uygulanan voltajdan bağımsız olarak aynı sonuçları vermesini sağlar. Gerilimin doğrusal olarak arttığı RT yöntemi, malzemenin yalıtım özelliklerinin belirlenmesini sağlar. Ölçüm cihazı, nesneyi sözde elektriksel strese maruz bırakmadan ölçüm voltajını sorunsuz bir şekilde artırır. Elektriksel bozulmanın meydana geldiği voltajın zamanı ve değeri kaydedilir. Ortalama süresi 10, 30, 60, 100 ve 200 saniye olan dahili dijital filtreler, güçlü elektromanyetik parazitlerin olduğu alanlarda kararlı ölçüm sonuçlarını garanti eder.
Ölçüm cihazının kendisi geniş segmentli bir LCD ekran ile donatılmıştır ve ücretsiz Sonel MIC Mobile uygulaması ile desteklenmektedir. Ölçüm sırasında gerçek zamanlı olarak farklı parametrelerin sonuçlarının gözlemlenmesini ve grafiklerinin çizilmesini sağlar. Bu, test sırasında nesnenin durumunu değerlendirmeye olanak tanır, çünkü grafiğin şekli, ölçüm henüz tamamlanmamış olsa bile yalıtım durumu hakkında bilgi taşır. Ölçümü uzaktan başlatma ve durdurma imkanı özellikle kullanışlıdır. Bu sayede testler, örneğin iklim koşulları operatör için uygun olmadığında başka bir odadan veya bir arabadan uzaktan gerçekleştirilebilir. Telefonun GPS’i kullanılarak ölçümün tam yeri belirlenebilir. Mobil uygulama ve Sonel Reader yazılımı sayesinde kullanıcı geçmiş verileri toplayabilir ve bunları ölçüm cihazının kapsamlı belleğinden aktarılan son sonuçlarla karşılaştırabilir. Bu çözüm, bir ölçüm raporu hazırlamaya, yalıtım bozulmasının ilerlemesini izlemeye ve yenileme çalışmalarını planlamaya olanak tanır. Kullanıcı için paha biçilmez bir kolaylık, operatörün sonucu analizör hafızasına girmeyi unutması durumunda otomatik ölçüm kayıt işlevidir. Ölçüm cihazı, ölçüm cihazının dahili Gerçek Zamanlı Saati (RTC) sayesinde, gerçekleştirildikleri tarih ve saat ile tanımlanabilen tüm ölçümleri otomatik olarak kaydeder (geçici bellekte).
(Resim. 2. Mobil uygulama ekranı)
Özetle, MIC-15k1 sezgisel kullanıma sahip son derece modern, ergonomik bir cihazdır. En zorlu koşullarda, yüksek parazitlerde, diğer ölçüm cihazlarının işe yaramayacağı yerlerde en talepkar kullanıcıları bile tatmin edecektir.
Yalıtım direnci ölçümünü kısmi deşarj göstergesi ile birleştiren öncü çözüm, bu analizörü elektrik yalıtımı için dünyadaki en güçlü teşhis araçlarından biri haline getirmektedir.
Bir yanıt yazın